dinsdag 3 oktober 2023

Op de telpost.

telpost Tongplaat, Dordtse Biesbosch
De vogeltrek bereikt in oktober zijn hoogtepunt en dan moet je wel op de goede plek zijn om daar iets van mee te krijgen. Gelukkig is dat niet zo moeilijk want in het hele land zijn trektelposten en die worden in deze tijd vrijwel continu bemant door vrijwilligers. Hier in de buurt is een telpost in de Biesbosch, op trektelpost de Tongplaat en in Breda bij Hooijdonk is ook een telpost.

En elk trektelseizoen is zelfs een dag dat in heel Europa bij alle telposten tegelijkertijd de voorbij trekkende vogels worden geteld. Die dag was afgelopen zaterdag en heet de Euro Birdwatch. Op de telpost Tongplaat waren we met een kleine twintig vogelliefhebbers en waren daar dus bijna veertig ogen op de grijze hemel gericht, speurend naar vogels die naar het Zuidwesten vlogen.

bladkoning
En dat niet altijd de bijzondere vogels voorbij moeten vliegen, werd die ochtend ook duidelijk want op nog geen dertig meter van de telpost zat in het struikgewas een bladkoning de roepen. Dit is dus duidelijk ook een trekvogel die op weg is naar het Zuiden maar even moet rusten. Bladkoningen broeden in het uiterste Noordoosten van Europa tot in Rusland en trekken voornamelijk langs onze kust Zuidwaarts. Dus dat je deze bijzondere vogel net op die dag op de telpost tegenkomt is net zoiets als een prijs in de loterij winnen en zo voelde het ook.

een deel van de 46 wegtrekkende lepelaars
Deze ochtend trokken voornamelijk sijzen, graspiepers en vinken in grote aantallen door. En dan moet je denken aan drie- tot vierhonderd vogels per soort.De komende week moeten de echt grote aantallen zanglijsters en koperwieken nog  voorbij komen maar daar hoef je niet perse voor  op de telpost te zijn. Met name 's-nachts hoor je de zanglijsters en koperwieken overvliegen. Het contactroepje klinkt veelvuldig en wat de meesten niet weten is dat het dan om honderdduizenden vogels gaat. Tijdens de Euro Birdwatch van 2022 trokken ook overdag ruim 5.000 zanglijsters over de telpost. Een spectaculair fenomeen en ik kan niet anders zeggen dan dat je dat minstens een keer meegemaakt moet hebben.

https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/bladkoning

Geen opmerkingen: