maandag 16 oktober 2023

Een kleine geelpootruiter.

kleine geelpootruiter
Afgelopen weekend is in de Noordwaard, polder de Eijerwaard een zeldzame dwaalgast uit Noord Amerika neergestreken. De kleine geelpootruiter was enkele dagen eerder al op verschillende plaatsen in Nederland gezien en was afgelopen weekend naar het Zuiden afgezakt en neergestreken in een polder van de Biesbosch.

De kleine poelruiter heb ik op 2 oktober 2017 ook al een keer in de Noordwaard, in de Muggenwaard gezien. Het gebeurt toch met enige regelmaat dat er eentje in Nederland beland. Ze noemen dit soort zeldzaamheden ook wel dwaalgasten en dat is het natuurlijk ook. Deze vogel is compleet verdwaald en hoort nu naar een hele andere plek in Amerika te trekken. 


Ze hebben hun zomerverblijf in de bossen van Alaska en Canada en in het najaar trekken ze naar Midden- en Zuid Amerika. Dus deze is wel een heel eind uit de richting gewaaid.

Vorige maand zijn heel veel vogels uit Noord Amerika naar het Oosten geblazen en in Ierland en Engeland terecht gekomen. Hier in Nederland leeft de hoop dat enkele van die extreem zeldzame vogels een stukje verder doorschieten naar Nederland zodat de hele vogelwereld weer een paar dagen op zijn kop staat. Zou dit er een van zijn?

Toen ik hem afgelopen zaterdag zo zag staan deed hij mij wel denken aan een bosruiter. Niet gek natuurlijk want dat is ook een ruiter en veel van die beesten hebben ook veel overeenkomsten. Alleen de snavel van de bosruiter is korter en iets dikker. 

Muggenwaard okt 2017
Ook de grote geelpootruiter lijkt sprekend op de kleine alleen is die anderhalf keer zo groot. De grote geelpootruiter komt uit dezelfde streken als de kleine geelpoot en die grote zag ik ook alweer heel wat jaren geleden.Dat was in maart 2012 in Colijnsplaat in Zeeland aan de rand van een woonwijk. Die was ook duidelijk verdwaald.

De kleine geelpootruiter van afgelopen zaterdag is nog tot en met gisteren in de Noordwaard gebleven en is toen weer vertrokken. Ik vraag mij af of deze prachtige ruiter ooit de weg terug naar huis vindt of dat hij gedoemd is om hier zijn leven in alle eenzaamheid, verstoken van zijn soortgenoten, te slijten? Ik gun hem in ieder geval het beste!

Wil je meer weten van deze Amerikaanse dwaalgast, klik dan op de link;
https://www.dutchavifauna.nl/species/kleine_geelpootruiter

Geen opmerkingen: