maandag 30 oktober 2023

De pet weer afgezet.

kokmeeuw in winterkleed

Kokmeeuwen hebben de afgelopen maand de pet weer afgezet. Trouwens dat doet niet alleen de kokmeeuw maar ook de zwartkopmeeuw en de dwergmeeuw. In het hele vroege voorjaar verkleurt de kop van wit naar bruin of zwart bij deze meeuwen. Dat is hun vorm van broedkleed. De kokmeeuwen hebben nu een witte kop met een grijze vlek op de zijkant van de kop. Zo blijven ze ook afstand nog goed herkenbaar en wordt de gelaatsuitdrukking ook wat milder.

De zwartkopmeeuwen en dwergmeeuwen vertrekken in het najaar weg en we zien ze pas in het voorjaar weer terug. Een deel van de dwergmeeuwen overwinterd op het IJselmeer en een deel vertrekt. De kokmeeuwen blijven hier en zijn nog steeds in flinke groepen in de akkers te zien. Zeker waar wat plassen water staan of waar de boer de grond bewerkt of bewerkt heeft. Tegen de schemer vertrekken de kokmeeuwen samen met de stormmeeuwen naar de slaapplaatsen. Kokmeeuwen slapen samen op de spaarbekkens
volwassen kokmeeuwen
van de Biesbosch en in goede tijden kunnen dan makkelijk 50.000 meeuwen bij elkaar slapen. Daar heb niet snel een idee bij hoe dat zoiets nou werkt en dat komt omdat ze nooit allemaal tegelijk naar de slaapplaats vliegen en ook 's-morgens vertrekken ze niet allemaal tegelijk. Dat gebeurt steeds in plukjes van 20,50 of 100+ vogels. 

Heel anders dan de ganzen in de Biesbosch die 's-morgens vrijwel allemaal tegelijkertijd de lucht ingaan en een hels kabaal veroorzaken. 

Nee, meeuwen doen dat subtiel, geen "overlast" en een beetje onopvallend. En daardoor heb je niet zo'n idee van de omvang van deze meeuwen populatie hier in de buurt. Ze verspreiden zich over heel het West Brabantse landschap en je kunt ze in flinke groepen vinden op de vuilstort van Tilburg, tot het Hollands Diep, de Biesbosch en alle akkers in onze regio. 

Wil je meer weten van deze meeuw met de pet, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/kokmeeuw

Geen opmerkingen: