maandag 23 oktober 2023

Slaapplaats telling najaar 2023.

slapplaats aalscholvers Spieringpolder
Afgelopen zaterdag vond de eerste slaapplaats telling van het seizoen plaats. Vanaf oktober tot en met januari worden regelmatig in en rond de Biesbosch slaapplaats tellingen gehouden. Bij elke telling telling worden verschillende vogelsoorten geteld. Het gaat dan altijd om vogels die in groepen bij elkaar slapen zoals ganzen, zwanen, aalscholvers en reigers. De telling van afgelopen weekend  betrof een telling van aalscholvers en zilverreigers(grote en kleine). Alweer voor het achtste jaar op rij ga ik tegen de schemer naar Drimmelen om vanaf de Amerdijk de aalscholvers en zilverreigers te tellen die aan de overkant bij De Onderplaat gaan slapen.
slaapplaats De Onderplaat
In 2015 was de groep aalscholvers een stuk groter dan tegenwoordig. In de eerste jaren kwam ik gemiddeld op vijftig aalscholvers uit maar dat aantal is tegenwoordig wel gehalveerd. De aantallen aalscholvers in de Biesbosch nemen langzaam maar zeker af terwijl de landelijke trend meer een stabiel aantal laat zien. Het kan zijn dat de gebieden waar we nu tellen minder interessant zijn of ze hebben veel interessantere en ook rustigere slaapplaatsen gevonden. Want zeg nou eerlijk, recht tegenover een enorme jachthaven en grote kolencentrale is het toch nooit rustig? 

begroten van een gearriveerde soortgenoot
Ik kan mij goed voorstellen dat een plekje, zo'n vier kilometer westelijk van de slaapplaats, bij het Krekenstelsel West het veel rustiger is en de slaapplaatsbomen zijn daar ook prima. Ze worden in het voorjaar ook gebruikt door blauwe reigers die daar hun broedkolonie hebben. Blauwe reigers en aalscholvers kunnen het over het algemeen goed met elkaar vinden en zoeken elkaar ook op om te broeden.

Als een aalscholver op een slaapplaats arriveert, laten de andere aalscholvers weten dat hij gezien is en welkom is om te komen slapen. Op basis van de gekras, dat klinkt als "rraaahhh", "rraaahhh", weet je ook dat er een nieuwe slaperige aalscholver is aangekomen. De vogels begroeten elkaar en dat laat ook zien dat het een hele sociale vogel is die graag in de nabijheid van zijn soortgenoten verblijft.

Wil je meer weten van deze sociale schollevaar, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/aalscholver

Geen opmerkingen: