dinsdag 7 mei 2019

Beflijsters in de duinen.

mannetje beflijster bij Oostkaeplle
Elk jaar in april passeren de beflijsters ons land. Het zullen er best wel wat zijn maar om de een of andere reden kom ik ze vrijwel nooit tegen. De meldingen van beflijsters zijn willekeurig, dan weer in Dussen bij het Pompveld, of de Biesbosch, zelfs op het trainingsveld van SCO hier vlakbij maar nooit langer dan een dag en nooit op vaste plekken. Behalve op de open duinvallei bij Oostkapelle, net voor de hoge duinen zitten ze wel elk jaar.

De laatste zeven, acht jaar zijn we daar in april altijd wel een weekje te vinden en op mijn vroege rondje met de hond loop ik dan langs die duinvallei en zie ik de beflijsters op de open vlakte naar voedsel zoeken. Ze blijven hier wel een tijdje hangen of misschien zijn het steeds nieuwe vogels die hier aansterken en weer snel doorvliegen. In ieder geval is de kans op beflijsters hier het grootst. De vogel is ook goed te herkennen met zijn typische lijsterachtige gedrag, stukje rennen, stoppen en rechtop gaan staan. Ze zijn zwart en hebben een mooie witte band over de borst lopen en afhangende vleugels, alleen de vrouwtjes zijn wat minder scherp getekend en die zijn trouwens net als merels donkerbruin.

duinvallei, ideaal voor beflijsters
Er is wel een voorwaarde om ze te kunnen zien en dat is het vroege tijdstip. Naarmate er meer mensen richting het strand lopen voor een ochtendwandeling of rondje joggen, schuiven de schuwe vogels steeds wat verder op en verdwijnen verder weg van het pad. Zo rond een uur of acht zijn ze foetsie en zie je ze de hele dag niet meer.

Over de najaarstrek hoor je niet zoveel maar ook dan komen ze hier voorbij op hun weg naar het zuiden. Ik geloof niet dat ik ze weleens in het najaar gezien heb, misschien toch eens wat beter opletten en uitzoeken wanneer ze langskomen. Ze passeren over het hele land en niet alleen langs de kust.

Wil je meer weten van deze op een advocaat lijkende lijsterachtige, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/beflijster

Geen opmerkingen: