vrijdag 24 mei 2019

Dansende steltlopers.

kan het nog sierlijker?
Als je het over de sierlijkste steltlopers van ons land hebt, dan heb je het vrijwel zeker over kluten en steltkluten. Hoog op de poten, mooie kleurstellingen, bijzondere snavels, kortom ze zijn niet te evenaren als het om schoonheid gaat. Niet dat andere stellopers niet mooi zijn maar mooi én sierlijk tegelijkertijd dat zijn er echt maar twee.

De "gewone" kluut is wat algemener en broedt zelfs in de Biesbosch op het eiland in de Hardenhoek. Deze kolonie is overigens de grootste kolonie die in het binnenland broedt. Bij de laatste nesttelling werden maar liefst 81 nesten gevonden. En dat is weer een toename ten opzichte van het vorige jaar toen we "slechts" 36 nesten telden. Maar dat lage aantal van toen kan te maken hebben gehad met de enorme hoge waterstand tijdens het broedseizoen toen veel nesten wegspoelden. Een groepje kluten is toen voor de tweede leg uitgeweken naar de Muggenwaard en dat waren ze heus niet allemaal.

sierlijkste (stelt)kluut
Dat is wel wat anders bij de steltkluut, veel zeldzamer met af en toe een nestje in de Biesbosch. En dat is best veel als je weet dat deze vogel graag in kleine kolonies broedt en we in Nederland maar een broedpaartje of 25 hebben. Wij zitten aan het noordelijkste randje van het Europese verspreidingsgebied van de steltkluut. Een echte zeldzaamheid dus die pas vanaf eind mei gaat broeden.

En dat maakt het nu zo spannend, want er worden sinds deze week maar liefst 6 steltkluten in de Noorwaard gezien. Dat zouden dan, optimist als ik ben, drie broedpaartjes kunnen zijn. Dat zou echt een ongelofelijke ontwikkeling zijn die de enorme natuurwaarde van de "nieuwe" Biesbosch nog maar eens bevestigd.

Samen met de herstelwerkzaamheden aan de oude rietpolders met een toename van porseleinhoenen en roerdompen hebben we goud in handen en al dat moois zit bij ons dus gewoon om de hoek!

Wil je meer weten van deze sierlijkste steltloper op rode poten, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/steltkluut

Geen opmerkingen: