vrijdag 31 mei 2019

Bonte vliegevanger

bonte vliegenvanger in Surae
Ook weer zo'n vogeltje wat er altijd wel is maar niet opvalt, niet door zijn zang en niet door zijn uiterlijk. Enigszins verborgen levend, liefst in het bos of bosrand, net als een braamsluiper die zich weer thuis voelt in het duinstruweel en ook zo'n onopvallend liedje heeft. Van die vogeltjes zijn er meer dan je denkt en misschien ook wel minder zeldzaam dan wordt aangenomen.

Ik ben de laatste weken scherp op ongewone geluidjes en rangschik ze niet meer klakkeloos onder de noemer "'t zal wel een mees ofzo zijn". Want dat valt wel op dat deze vogeltjes liedjes zingen die ook zomaar door een mees of ander algemeen voorkomend beestje gezongen kunnen worden.

Nou nemen die bonte vliegenvangers in aantal wel wat toe en schuiven ze wat meer op naar het westen wat dus ook de reden kan zijn dat ze niet zo opvallen. Ze sluipen zeg maar onze regio binnen en vestigen zich onopvallend. Alhoewel ze ook alweer jaren op de Oosterhoutse golfbaan worden gezien. Van de golfbaan naar de bossen bij Surae, zijn voor dit vogeltje slechts enkele ferme vleugelslagen en hij zit er. In de afgelopen twee weken ben ik ze op meerdere plekken tegengekomen, onduidelijk geluidje dat na wat speurwerk een bonte vlieg opleverde.

Sinds de bossen van Surae mogen verouderen en dode bomen niet meer opgeruimd worden, neemt het aantal spechten spectaculair toe en daarmee ook het aantal spechtengaten en holen, die worden dus door boomklevers en ook door bonte vliegenvangers dankbaar overgenomen. En zo zullen er nog heel wat meer vogels in die bomen zitten. Als je maar met je tengels van de natuur afblijft, dan gebeuren er echt mooie dingen maar daar is nog niet iedereen achter.

Voorlopig zie ik in de bossen weer een mooie nieuwe soort rondfladderen. Als je meer wil weten van deze kleine bruine vogel(kbv), klik dan op de link,
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/bonte-vliegenvanger

Geen opmerkingen: