dinsdag 14 mei 2019

Zeldzame kwak.

volwassen kwak met de mooie witte pluim op zijn kop
We hebben in ons land heel wat schuwe vogels, beesten die zich niet of nauwelijks laten zien maar er wel zijn. Meestal zijn dit ook de soorten die niet in grote aantallen in ons land voorkomen. Zo is de kans om een korhoen, oehoe of woudaapje te zien uiterst klein. Ik rangschik de kwak onder deze categorie, weliswaar iets algemener maar ook uiterst zeldzaam en dat is misschien het voordeel, het is een koloniebroeder. Dus als ze ergens zitten, dan zijn het er meer dan twee. In Nederland broeden ongeveer dertig koppels en dat is echt weinig.

twee pas uitgevlogen kwakken in Middelburg
Een van die kolonies met kwakken zit in Middelburg, aan de rand van een nieuwbouwwijk. Ik vermoed dat het parkje, met het kwakken-eilandje, vroeger bij een "buiten-plaats" heeft gehoord. De grote statige witte villa staat wat verderop en de verbinding met het parkje is onderbroken en hoort er niet meer bij. Op het eilandje broeden, volgens een Zeeuwse inboorlinge die haar hond uitliet, blauwe reigers, kwakken en kleine zilverreigers.  Die laatste koloniebroeders heb ik ook nog nooit in een kolonie gezien en ook nu waren die niet te zien. Hun broedseizoen moet nog beginnen dus dat kan de reden zijn dat ze niet te zien waren.

De kwak is een kleine reigerachtige die een wat gedrongen houding heeft, blauwgrijs is met een lange witte pluim op de kop. Een prachtig beestje dat ik in 2012 in de Biesbosch voor het eerst zag. Ook met jongen en niet echt schuw. Ze vertrouwen denk ik volledig op hun schutkleur alhoewel die niet echt in de achtergrond opgenomen wordt. We hoorden ook hun roep en dat is onverwacht een mooi geluid en klinkt als KWAK, net zoals een klein kind een eend nadoet.

In Middelburg zitten nu inclusief jonge vogels, elf kwakken maar om die allemaal tegelijk te kunnen zien, heb je veel geduld nodig. Met wat speurwerk kwamen wij niet verder dan vier. Een geweldige waarneming en ervaring om zo'n zeldzaam beestje zo dichtbij te kunnen zien.

Wil je meer weten van deze zeldzame moerasvogel, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/kwak

Geen opmerkingen: