vrijdag 17 mei 2019

Grote karekiet-kiet-kiet.

een beter zicht op de grote karekiet had ik niet
Zelfs enkele keren per week wordt door een van de deelnemers van de Biesbosch app wel een app-je verstuurd met de melding dat er weer iets bijzonders te zien is in de Biesbosch. Meestal reageer ik daar niet op want dan ben je alleen nog maar in de Biesbosch te vinden. Maar zo heel af en toe ga ik na zo'n berichtje op pad. Deze week was dat na de melding van een zingende grote karekiet bij het uitkijkpunt, "De Ooievaar".

De grote karekiet is een van mijn doelsoorten van dit jaar. Dit jaar staan de grote karekiet, raaf en grauwe klauwier op de wensenlijst. Allemaal vogels die hier in de regio wel eens opduiken. De raaf vorige week nog in de boswachterij Dorst en de grauwe klauwier wordt af en toe wel eens gezien bij Huis Ter Heide bij Tilburg. Realistische doelen zullen we maar zeggen.
grote karekiet
De grote karekiet heeft het moeilijk in ons land, van duizenden broedparen naar amper honderd overgebleven broedparen. Een gebrek aan stevig riet is een van de oorzaken en dat komt weer door het kunstmatig op peil houden van waterpeilen in de moerassen.

In de zomer laag water, zodat riet kan groeien en hoog water in de winter zorgt voor stevige dikke rietstengels waar grote karekieten hun zware nesten in kunnen bouwen. En dat riet is hier steeds minder te vinden met alle gevolgen van dien.

De grote karekiet in de Biesbosch was duidelijk een doortrekker ook al staat in de nieuwe "Vogelatlas van Nederland" dat in de Biesbosch door een tot drie broedparen gebroed wordt. Naspeurwerk in de waarnemingen van de Biesbosch en navraag bij een aantal vogelaars die de grote karekiet al eens gezien hadden, zeggen dat er nauwelijks geschikte plaatsen te vinden zijn en dat het dus onwaarschijnlijk is dat deze vogel hier zijn broedstekje heeft. Gelukkig was ik dus op tijd om hem te zien maar vooral goed te horen.

Wil je meer weten van deze stevige rietzanger, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/grote-karekiet

Geen opmerkingen: