dinsdag 21 mei 2019

Spotvogels gespot.

zicht op spotvogelland
Hij liet zich maar heel even zien, net lang genoeg om te zien dat hij een zachtgele borst en buik had en een wat grijsgroen bovendekje. De spotvogel aan de Deeneplaat in de Biesbosch zat verborgen in het struikgewas uit volle borst te zingen. Een geluid wat je pas rond begin mei kunt horen. Hij behoort samen met de bosrietzanger tot de laatkomers in het broedseizoen.

En naast dat het een laatkomer is, zijn het er nooit zoveel maar zo langzamerhand weet ik de vaste plekjes wel te vinden.
een spotvogel
Bijvoorbeeld aan het eind van de Groenendijk in Oosteind, aan de Zwarte dijk in Teteringen net voor de woonwijk en nu dan ook halverwege de Deeneplaat in de Biesbosch. Met name de spotvogel aan de Groenendijk zit daar al heel wat zomers achter elkaar. Het zou daar weleens steeds dezelfde vogel kunnen zijn die elk jaar trouw naar zijn vaste stekje komt.

Als de vogel zingt, valt het direct op dat hij steeds maar weer in herhaling valt, soms drie keer achter elkaar het snerpende deuntje gevolgd door wat gevarieerd gebrabbel, De roep is een ander verhaal, die verwar je met het grootste gemak met het roepje van een mees of een drukke mus.

De komende 2 maanden zitten ze nog in ons land en dan zijn we weg naar de overwintergebieden. Een heel eind vliegen voor een korte broed vakantie in een soms koud en nat land. Ik zou het wel weten en een stukje dichter bij mijn warme winterverblijf opzoeken.

Wil je meer weten van deze stiekeme imitator, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/spotvogel
 

Geen opmerkingen: