woensdag 28 augustus 2019

Jonge steltkluten.

jonge steltkluut met "vale" poten in de Muggenwaard
Nog nooit zaten zoveel steltkluten in de Biesbosch, als dit jaar. De afgelopen jaren zat steeds ergens wel een koppel steltkluten in de Biesbosch, in de polder Donderzand, de Vijfambachten of in de Muggenwaard. Dit jaar zaten zeker vier koppels in de Biesbosch en minstens een koppel is ook tot broeden gekomen. Ik hoorde al een keer dat een koppel met drie jongen in de Muggenwaard rondliep en gisteren zag ik in diezelfde Muggenwaard twee jonge steltkluten rondstappen. Volgroeid maar nog lang niet op kleur. De poten waren grijs/gelig en het "verenbovendek" was nog niet mooi zwart gekleurd.

De steltkluut is een vogel die net als de cetti's zanger vanuit het zuiden naar het noorden zijn leefgebied uitbreid. De vogels passen zich vrij gemakkelijk aan aan onze omstandigheden en nu de winters niet al te streng zijn, lukt dat steeds beter. Ook dit is weer zo'n vogel die nu op het punt van vertrekken staat. Op naar het warme zuiden waar het leven goed is. Die zien we pas eind maart begin april weer terug.

volwassen steltkluut ook in de Muggenwaard
De steltkluut zit in Nederland aan zijn meest noordelijke verspreidingsgrens en je moet dan in totaal denken aan een koppeltje of 25, veel meer zullen het niet zijn en zoals het er nu naar uitziet, is de Biesbosch een aardig steltkluten bolwerk aan het worden. Ze houden wel van die uitgestrekte ondiepe moerasachtige gebieden. De Muggenwaard bijvoorbeeld, is uitgestrekt, ondiep en erg rustig. De oevers zijn niet al de dicht en hoog begroeid, dus alle omstandigheden voldoen aan het steltkluten wensenlijstje.

Nog maar een paar jaar geleden sprong ik na een melding van steltkluten in de auto en reed met loeiende sirene naar de Biesbosch, nu hoeft dat niet meer want vrijwel elk bezoekje aan het gebied levert wel een paar steltkluten op. Niet dat het gewoon wordt, nee het is en blijft een supermooie waarneming.

Wil je meer weten van het knapste klutenfamilielid, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/steltkluut

1 opmerking:

Luchtreiniger zei

Hallo Hans, mooi gemaakt hoor.