vrijdag 30 augustus 2019

Succesvolle visarenden.

wat een uitstraling heeft deze visarend
De visarenden hebben in de Biesbosch weer een supergoed broedseizoen achter de rug. Het is alweer het derde seizoen op rij dat de visarend in Nederland, in de Biesbosch broedt. De twee koppels hebben ieder een of meer jongen grootgebracht. Een van de twee nesten zit niet eens zo verborgen in een van de hoogspanningsmasten en een ander nest zit in de Hardenhoek in een bosje omringd door dode bomen. De bomen zijn doodgegaan door het hoge water in dat deel van de Noordwaard.

De visarenden hebben een mooie "vorkboom" uitgekozen en zijn van een flinke afstand toch goed te zien. Ik gebruik daar wel mijn telescoop voor anders is het niet te doen. De vogels zaten altijd wel in de buurt of op het nest maar zijn nu uitgevlogen en kunnen  overal en nergens zitten. Ze vinden, is dan wel een uitdaging en vaak ook een toevalstreffer. Veel leuker ook dan naar een vast plekje gaan, de telescoop richten en..... afvinken die vogel.

een mooie ruisvoorn in de klauwen
Afgelopen week gebeurde het gelukkig ook dat de vogel op een geheel andere plek opdook. Boven in een boom langs de Merwede, aan de rand van de Biesbosch. De vogel zat in de top met een ruisvoorn in de klauwen. Een prachtig beest met de uitstraling van een heerser van het gebied en dat istie ook.

Hij heeft alleen van de zeearend wat te duchten maar volgens mij kunnen ze prima naast elkaar leven en maken ze elkaars leven niet zuur. De zeearenden pakken net zo makkelijk een gansje als de visarenden een ruisvoren pakt en ze zullen elkaars prooien zeker niet afpakken.

Nog een kleine maand en alle visarenden zijn vertrokken naar Afrika om daar de winter door te brengen. Die trek zorgt nog wel even voor een visarendenpiek in de Biesbosch. Er zullen de komende weken nogal wat visarenden korte tijd doorbrengen in dit gebied en extra reserves opbouwen voor de lange tocht. "Onze" visarenden krijgen er dan even wat voedselconcurrenten bij, maar dat is geen enkel probleem als je ziet hoeveel vis hier zit. Vanaf de bruggetjes kun je diep in het heldere water vaan de Noordwaard kijken en dan zie enorme scholen voorns voorbijtrekken.

Wil je meer weten van deze uitstekende visser, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/visarend

1 opmerking:

DV80M5010QW zei

Gave fotoserie heb je weer gemaakt!