vrijdag 9 augustus 2019

Kleine zilvers in beweging.

Bijschrift toevoegen
De kleine zilverreiger is weer volop te zien. Ook al zitten er in Nederland maar een stuk of 300 tot  maximaal 500. Ze broeden niet bij ons in de buurt en mogelijk is de Delta het dichtstbij gelegen broedgebied. Nu het broedseizoen er voor deze reigers opzit, zie je ze weer hier in de buurt rondhangen. In de Noordwaard bij Werkendam is de kans nog het grootst, langs de Bandijk staan al een paar weken vier kleine zilvers in een klein plasje. Lekker ondiep er moet wel genoeg kleine vis inzitten want ze houden het daar goed uit. Ik stop elke keer als ik daar langs rij want het zijn prachtige vogels en veel kleiner als je zou denken.
Bijschrift toevoegen
Wat verderop staan ook altijd brandganzen en die zijn net zo groot. Van reigers heb je altijd het idee dat het grote vogels zijn en dat is dus niet altijd zo, de koereiger, ook een regelmatige gast in de Noordwaard is ook een klein beestje en net zo groot als de kleine zilver. Alleen de purper-, blauwe-, en grote zilverreiger zijn aanzienlijk groter.

Wat mij ook opviel is dat de kleine zilverreigers nu al elkaars gezelschap opzoeken en niet wachten tot de winterperiode. Dit in tegen-stelling tot de grote zilverreigers, die nu nog alleen op pad gaan. De purperreigers staan op het punt van vertrek, zo rond 25 augustus trekken ze in de avonduren in grote groepen naar het zuiden. Een goed idee om rond die tijd 's-avonds eens wat vaker omhoog te kijken.

De kleine zilverreigers trekken niet zo ver weg als de purpers, ze gaan naar zuid Europa en er zijn zelfs kleine zilvers die helemaal niet wegtrekken. Die zie ik in de winter dan meestal ergens langs de kust. Maar ook niet in grote aantallen, nee, je moet er echt wel moeite voor doen om ze te zien. Des te meer is het nu genieten van deze bijzondere reiger met gele tenen. Ja want in de vlucht is hij daar wel het makkelijkst aan te herkennen.

Wil je meer weten van deze kleine witte reiger.\, klik dan op de link;
 https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/kleine-zilverreiger

Geen opmerkingen: