vrijdag 23 augustus 2019

Kanariegele kwikstaarten.

een koppeltje gele kwikken
In het voorjaar kijk altijd weer naar het moment uit dat de gele kwikken arriveren. Meestal zie ik de eerste vogels in de polder en de afgelopen paar jaar was dat in de Willemspolder tijdens een rondje met de weidevogelbescherming. Dit jaar was dat begin april en dat is nu nog maar amper vijf maanden geleden en nu alweer staan de vogels op het punt te vertrekken. Net als zoveel zangvogels zijn deze vogels een groot deel van het jaar in het buitenland en zijn ze maar even hier om te broeden.

Tijdens die broedperiode weten ze zich goed ver-borgen te houden en zijn ze niet zomaar even waar te nemen. Je moet er moeite voor doen en letterlijk de velden ingaan, dan willen ze nog wel eens alarmerend de lucht ingaan. Met wat speurwerk kom je ze in elke polder wel tegen. Net als koe-reigers zitten ze dan in de buurt van grazend vee en vangen daar de opvliegende insectjes.

gele kwik met op de voorgrond een witte kwikstaart
Afgelopen week zag ik op meerdere plekken genoeg gele kwikstaarten en dat is dan het teken dat de rui achter de rug is, het verenkleed weer in goede conditie is, de jongen uitgevlogen zijn en het aanstaande vertrek daar is. Tot over acht maanden zou ik zeggen.

Altijd weer jammer om al die vogels te zien vertrekken, nou ja, ze zijn ineens weg en dan kun je zoeken wat je wil maar vinden ho maar. Als dieven in de nacht.....

Ze volgen de kust naar het zuiden, steken bij Gibraltar over naar Afrika en dan door naar de Sahel. In het komende voorjaar, als ik weer naar de telpost in Breskens ga, hoop ik ze weer terug te zien komen. Begin april tot halverwege mei komen daar duizenden gele kwikstaarten over. Een spektakel waar je u tegen zegt.

Wil je meer weten vaan deze kanariegele vogel, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/gele-kwikstaart

Geen opmerkingen: