dinsdag 13 augustus 2019

Steenlopers gearriveerd.

steenloper of turmstone
Zo richting de herfst wordt het bij ons in Nederland voorzichtig aan wat drukker met steltlopers. Het overgrote deel van de stelt-lopers broedt niet in Nederland en komt hier alleen om te overwinteren. De meeste van deze vogels broeden veel noordelijker en komen hier als het "thuis" te koud is en veel sneeuw ligt. In het noorden is het alleen tijdens de broedperiode leefbaar en zijn er voldoende insecten om van te leven of de jongen te voeden.

De afgelopen weken zagen we de groen-pootruiters al terugkomen en een paar dagen geleden waren de steenlopers ook terug. Elke soort heeft zo zijn eigen tijdschema. Bonte strandlopers die je normaalgesproken nog lang in het voorjaar ziet, zijn nog niet in grote aantallen terug, die komen nog, ze zijn er al wel maar in kleine aantallen

paarse strandloper op de brouwersdam
Paarse strandlopers, goud- en zilverplevieren blijven ook langer weg en daar moet je deze maand moeite voor doen om ze te zien. Het zijn sowieso geen gemakkelijke soorten, je moet er echt voor naar Zeeland en dan vind je ze bij Plan Tureluur en paarse strandlopers alleen op de strekdammen of de Brouwersdam.

Maar de steenloper(turnstone in het Engels) is dan toch weer terug en is met wat geluk nog in zomer-kleed te bewonderen. We kennen de meeste steltlopers van hun winterkleed en nog net in deze tijd kun je ze nog even in hun zomerkleed bewonderen. Zilverplevieren, steenlopers en zwarte ruiters zien er in hun zomerkleed prachtig uit.

De Engelse naam van de steenloper, turnstone past veel beter bij de vogel want hij kan geen steentje of schelpje voorbij lopen of het moet even omgedraaid of opgetild worden.
In deze tijd komen de vogels aan die hier overwinteren maar vertrekken ook heel veel vogels die het in de winter hier te koud vinden of te weinig voedsel kunnen vinden. Die vogels vertrekken dan weg naar het zuiden.

Wil je meer weten van de steenloper, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/steenloper


Geen opmerkingen: