dinsdag 6 augustus 2019

Vliegenvangers in Surae.

open vlakte in Dorst
In de Boswachterij Dorst vliegen nu nog veel jonge vogels rond, enkele weken tot enkele maanden oud en geen van allen volledig op kleur. De meesjes zijn vaalgeel en de donkere of lichtblauwe tekening is amper zichtbaar. Ook jonge roodborstjes, gekraagde  roodstaarten en roodborsttapuiten zien er op een afstandje hetzelfde uit en geen van deze vogels zingt in deze tijd van het jaar. Het determineren van de soorten wordt er daarom niet makkelijker op en kost extra tijd.

grauwe vliegenvanger
Afgelopen vrijdagochtend had ik ook weer zo'n apart momentje op de grote open vlakte waar vroeger de roeivijver lag. Bij de drie vrijstaande bomen zit altijd wel iets en dat was deze ochtend ook weer het geval. Ik zag wel dat het een vliegenvanger was maar twijfelde en noteerde een onzekere waarneming op naam van de bonte vliegenvanger en liep een klein stukje verder. In de volgende boom opnieuw een onzekere waarneming maar nu van een grauwe vliegenvanger. (de grauwe vliegen-vanger is niet echt  grauw en de bonte is niet echt bont, om het makkelijk te maken).

Op een afstand van amper dertig meter dus twee soorten vliegenvangers waarvan ik dacht dat het mogelijk om een en dezelfde soort zou kunnen gaan, waarvan de grauwe vliegen-vanger een mogelijk jonge bonte vliegenvanger was. Nog niet op kleur en net als zoveel jonge vogels geheel bruin zonder uitgesproken tekening en kleur.

bonte vliegenvanger
Leuk om in twijfel te staan en op die manier uitgedaagd te worden om beter te kijken, details te zoeken en afwegingen te maken. Natuurlijk had ik mijn vogelgids niet bij, waarom neem ik die niet mee? Dat komt zo vaak voor, net als je iets nodig hebt, heb je het thuis of in de auto liggen, foto camera, vogelgids of telescoop.  De vogelgids thuis ga uitsluitsel en het ging dus wel degelijk om twee verschillende vliegenvangers op amper dertig meter afstand van elkaar.

Wil je meer weten van deze 2 vliegenvangers, klik dan op de link; https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/grauwe-vliegenvanger
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/bonte-vliegenvanger

Geen opmerkingen: