dinsdag 20 augustus 2019

Tamme uil?

de kerkuil op een insectenblok
Jammer om een uil te zien die een groot deel of zelfs zijn hele leven al in gevangenschap heeft doorgebracht. Afgelopen week zat een waarschijnlijk ontsnapte kerkuil met de leren bandjes nog om de poten in de IVN Natuurtuin. Op de een of andere manier zei zijn instinct hem dat hij er vandoor moest gaan. Een onzekere toekomst en misschien wel zijn dood tegemoet, maar alles beter dan in gevangen-schap leven. Een nietszeggend leven, zonder doel en geen uitdagingen of avontuur. Liever zelf prooien vangen in plaats van ingevroren eendagskuikens eten ofzo. Niets meemaken, altijd maar op een stok in de schuur, dag in dag uit, balen en het is gewoonweg dierenmishandeling.

Hij had een goed keuze gemaakt om bij "ons" in de natuurtuin zijn heil te zoeken, hij moet geweten hebben dat de tuin een veilige haven was. Zijn baasje zal hem hier niet snel vinden. Maar dat is dus allemaal makkelijk gedacht en gezegd want heeft deze prachtige kerkuil ooit wel eens zelf een prooi gevangen en belemmeren die leren bandjes zijn bewegingsvrijheid niet? Na verloop van tijd werd het de uil ook te druk en vertrok hij. Ik ben benieuwd of deze vogel het gaat redden, ik moet eerlijk zeggen dat ik er een hard hoofd in heb.

Oranjepolder, jachtgebied van de kerkuil?
Hij is nog te fit om zich weer levenslang op te laten sluiten en gaat er, als je in de buurt komt, onherroepelijk vandoor. En gelijk heeft hij. Maar wat zou het jammer zijn als hij op den duur het loodje legt door honger of door andere bedreigingen. Ik snap er ook maar weinig van dat iemand zo'n prachtig dier als huisdier neemt. De vogel was ook geringd(blauwe ring om de linker poot) en dat zou dan duiden op een in gevangenschap geboren vogel en dus legaal in het bezit van een "liefhebber", als je daar dan van kunt spreken.

Hoe mooi zo'n vogel ook is, ze horen niet in een kooi en zijn pas echt mooi als je ze in de vrije natuur tegenkomt.
Wil je meer weten van deze geheimzinnige verschijning, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/kerkuil

Geen opmerkingen: