donderdag 1 december 2022

Wat te doen met escapes?

roodhalsgans(met kol- en brandgans)
Het wordt steeds lastiger om mooie nieuwe ganzen en eenden te spotten. Tenminste als je het dan hebt over "echte" soorten want het krioelt inmiddels van de exoten. Steeds vaker blijkt het om ontsnapte soorten te gaan die hier nu in het wild leven en een kwekersringetje dragen. Vaak amper te zien omdat die veel kleiner en dunner zijn dan de ringen die de wilde soorten omkrijgen als ze in een onderzoeksprogramma worden betrokken. Neem de kolgans of kleine zwaan die met een flinke brede halsband worden uitgerust.

ross' gans escape
In de Biesbosch zitten nu verschillende mooie soorten met een kwekersring en dat is jammer want die tellen niet echt mee voor een vogelaar. In de afgelopen tijd zag ik de ross' gans, roodhalsgans, siberische taling, marmereend en mandarijn eend met kwekersring. Toch jammer want ik had graag de echte vogels op mijn lijstje gehad. Het lijkt er de laatste tijd op dat steeds meer volière vogels ontsnappen of misschien zelfs wel door volière houders vrijgelaten worden. 

marmereend(escape)
Inmiddels broeden verschillende van die "escapes" in Nederland, kijk maar eens naar die mandarijneenden. In de Boswachterij Dorst zitten daar soms 8 tot 10 mandarijnen. Het gaat met die soort dezelfde kant op als met de nijlgans en canadese gans. Daar barst het inmiddels ook van en zijn allemaal afstammelingen van collectievogels zoals ze soms ook genoemd worden. 

Ik zie het steeds meer als een vervuiling van het inheemse vogelbestand van Nederland en daar is volgens mij ook helemaal niets meer aan te doen. Het zou een goede stap in de richting zijn als er een algeheel verbod komt op een de import van exotische vogels. Vaak worden die vogels nu illegaal onder erbarmelijke omstandigheden het land in gesmokkeld en dat wil je toch niet?

Geen opmerkingen: