donderdag 26 januari 2023

Uit de slaapplaats.

het wordt net licht en de lucht zit vol ganzen
Uitslapen was er afgelopen zaterdag niet bij. En dan bedoel ik niet zozeer dat voor mij uitslapen er niet zat maar uitslapen zit er eigenlijk nooit in voor de ganzen in de Biesbosch. Elke winter opnieuw is de Biesbosch dé plek voor ganzen om te overnachten. Het is daar in de eerste plaats uitgestrekt met de juiste omgeving met veel water en veel grasland en in de tweede plaats is het gewoonweg veilig voor de enorme aantallen vermoeide ganzen. 

Alle soorten overwinterende ganzen zijn hier te vinden. Het overgrote deel bestaat uit kolganzen en brandganzen.. Verder slapen hier grauwe ganzen, toendra rietganzen, grote canadese ganzen en nijlganzen. Maar die vier laatste soorten doen dat in kleinere aantallen.
een prachtige kolgans
Deze telling telden we op de dertien vaste telpunten rond de Biesbosch meer dan 100.000 ganzen. En dat aantal is het op een na hoogste aantal getelde ganzen ooit. Er is slechts een jaar geweest met meer ganzen en dat kwam dan vooral op het conto van de kolganzen die toen met meer dan 90.000 exemplaren sliepen in de Biesbosch. Afgelopen week waren dat 69.000 kollen en dat is dus het tweede hoogste aantal.

Vanaf een uur of half acht komt de boel in beweging en nog in het ochtendschemer gaan ze op pad. Ze verlaten de Biesbosch in alle vroegte om daarbuiten in het agrarische gebied te foerageren. Ik zie ze dan overkomen bij Lage Zwaluwe als ze bij Het Gat van de Ham en de Zonzeelse polder de graslanden en akkers met oogstresten opzoeken om te ontbijten. 

Meestal gebeurt dat massaal en komen ze in enorme aantallen overvliegen. De piek is kort en de tijd daarna gaat het steeds om kleinere plukjes en een uurtje later is het vrijwel gedaan en is alles vertrokken. 
na een uurtje was de lucht "leeg"
Je moet dan wel op tijd stoppen want je kan zomaar een rondzwervende groep treffen die al op een ander telpunt is gezien en geregistreerd. 

Met name de brandganzen hebben er een handje van om zo vroeg in de ochtend een lekker rondje boven de Biesbosch te vliegen. De brandganzen waren met 24.000 exemplaren de tweede grootste groep en zij vestigden met dit aantal een record. Nog nooit eerder vlogen er zoveel brandganzen uit.

Het aantal grauwe ganzen lag een stuk lager dan anders en met 7.600 exemplaren was dat aan de magere kant en staat in schril contrast met de enorme aantallen kollen en brandjes. Al met al al een prachtige winterse ochtend en zo hoort het ook.


Geen opmerkingen: