maandag 2 januari 2023

De waaierstaartrietzanger.

Afgelopen maand zag ik in Zeeland, na een aardig tijdje zoeken, voor het eerst een graszanger. Hij zat laag in de struikjes die in een grote open vlakte stonden. Hij had wel wat weg van een heggenmus die een wat lichtere tekening had. De staart stond omhoog net als bij een winterkoning en dat deed mij weer denken aan de oude benaming van deze vogel. Vroeger heette dit beestje namelijk een waaierstaartrietzanger. 

En graszangers hebben het nieuwe natuurgebied waar ik was al snel ontdekt en gaan zich hier mogelijk definitief vestigen. Als de winters maar niet te streng zijn, dat is wel een voorwaarde. Want graszangers zijn van oorsprong mediterrane vogels die niet van kou houden. Jaren geleden hebben ze al eerder een poging gedaan maar sneuvelden massaal. 
waaierstaartrietzanger

Sinds 2000 gaat het langzaamaan steeds beter met de soort en breiden ze zich zelfs steeds verder uit in Zeeuws Vlaanderen. Ze blijven in de winter hier en lopen dan een groot risico en als ik dit zo schrijf zou je de naam van de graszanger in dit stukje ook kunnen vervangen door de naam van een andere mediterrane soort, de cetti's zanger. De ontwikkeling en verspreiding van deze soort is vrijwel gelijk aan die van de graszanger.

Cetti's zangers kwamen hier ook vanuit Zuid Europa, vestigden zich in de zeventiger jaren van de vorige eeuw in de Biesbosch, gingen door de strenge winters van toen allemaal dood en zijn zo rond de eeuwwisseling aan een mega opmars begonnen. Nu zitten alleen al in de Biesbosch 1.400 broedparen.

Zo zou het dus ook met de graszanger kunnen gaan. Over een tiental jaren zitten ze geheid door heel Zeeland en via de kustlijn verspreiden ze zich richting Goeree en de Kwade Hoek verder Noordwaarts. En wie weet, gaan we ze dan ook nog in de Noordwaard zien want dat gebied past wel in zijn straatje. Open vlaktes met gras, doorsneden door kreken waar eb en vloed de dienst uitmaakt. Zou toch mooi zijn.

Wil je meer weten van deze "nieuwkomer", klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/graszanger

Geen opmerkingen: