maandag 23 januari 2023

Een familie wilde zwanen.

wilde zwanen in de Zonzeelse(jan 2023)
De eerste keer dat een familie van 6 wilde zwanen neerstreek in de Zonzeelse polder was in december 2019. Het was een koppel adulte wilde zwanen met hun 4 jongen. Dat was toen een bijzondere waarneming want om zo'n familiegroep te zien moest je meestal wel een stukje rijden. Soms zelfs naar Zonnemaire in Zeeland en heel af en toe zaten er een paar in de Biesbosch of in de Gecombineerde Willemspolder in Oosterhout. En dat waren dan steeds een paar losse vogels, nooit een familiegroep.

Toen dacht ik dat het om een eenmalige gebeurtenis ging en dat deze vogels bij toeval deze polder uitgezocht hadden om deze ene winter te overwinteren. 
twee volwassen zwanen (jan 2020)
Een jaar later, in 2020, waren ze weer terug, nu met 5 volwassen vogels en 2 jongen. Ik vroeg mij toen nog niet af of dit dezelfde groep wilde zwanen was van het jaar ervoor. Dat idee kreeg ik dit jaar pas.

En ook in de winter van 2021 waren ze er weer, zelfs in dezelfde akker als voorgaande jaren zaten nu 4 volwassen vogels en 4 jongen. En afgelopen week telde ik zowaar 13 vogels waarvan 3 juveniele vogels en inmiddels 10 adulte vogels. 
adult wilde zwaan(jan 2021)

De groep groeit gestaag en lijkt er steeds meer op dat het om dezelfde familiegroep gaat die langzaam maar zeker groeit. Op de een of andere manier biedt deze polder alles voor deze wilde zwanen om de winter goed door te komen. En dat is best bijzonder want er zijn niet zoveel plaatsen waar jaarlijks een groeiende groep wilde zwanen overwintert. Jaarlijks gaat het in Nederland om een kleine 3.000 overwinterende wilde zwanen en die zitten dan meestal in Noorden van ons land.

Op basis van het snavelpatroon zou het mogelijk moeten zijn om elke individuele wilde zwaan te identificeren. Ik heb inmiddels foto's genoeg van deze groep om daar eens dieper in te duiken. De gele vlek is net zoiets als een vingerafdruk van een mens. Elk snavelpatroon is uniek en met wat puzzelwerk moet ik daar wel uitkomen.

juveniele zwanen(jan 2022)
Op de foto hiernaast 2 jonge of juveniel wilde zwanen waarvan het snavelpatroon goed te zien is en met de foto's van de familiegroep van dit jaar zou het dus mogelijk moeten zijn om duidelijk te krijgen of ze er dit jaar ook weer bijzijn.

De zwanen trekken over twee maanden weer weg en gaan naar hun broedgebieden in Noord Scandinaviƫ tot aan Noord Rusland toe. Een pittige reis die meestal in een paar etappes gevlogen wordt. Ze lassen zo her en der pauzes in om uit te rusten en te foerageren want er moet wel voldoende brandstof in de tank zitten om zo'n lange reis te maken.

Wil je meer weten van deze honkvaste overwinteraars, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/wilde-zwaan

Geen opmerkingen: