donderdag 2 november 2023

Roofvogels in de Oranjepolder

buizerd met prooi in de Oranjepolder
De roofvogels van de Oranjepolder houden goed stand in een snel veranderende omgeving. In een steeds drukker wordende polder, weten de buizerds en torenvalken hun plekje nog goed te behouden. Maar ik vraag mij af hoelang ze dit nog volhouden? De aanstaande veranderingen in het gebied zullen voor de ze vogels niet zonder gevolgen blijven. De mogelijke aanleg van zonneweides,windmolens en de bouw van nieuwe hoogspanningsmasten zullen de boel daar flink verstoren.

Elk voorjaar vliegen baltsende koppels boven de pas ingezaaide velden en het geluid van baltsende roofvogels is van ver te horen. Soms kan ik vanuit onze tuin de buizerds horen "miauwen" en de torenvalken horen "kekken". 
torenvalk in de Oranjepolder
De buizerd schroeven hoog door de lucht en maken spectaculaire duikvluchten, torenvalken vliegen luidruchtig van hoogspanningsmast naar hoogspanningsmast. De torenvalken broeden alweer jaren in deze masten en laten de nieuwe torenvalkenkast van de Natuurtuin links liggen. 

Jammer maar ik snap ze wel want de begroeiing er omheen is zo massief geworden dat het uitzicht belemmerd  wordt en dat willen de torenvalken niet. Nee, die willen overal bovenuit torenen.

De verschillende koppels buizerds broeden onder andere bij de voetbalvelden in de hoge populieren, bij de Kromgatweg in een hoge wilg en vlakbij de waterzuivering in de bomenrijen bij de Domeinweg. Meerdere koppels zijn daar alweer enkele jaren achtereen succesvol. 
En het is natuurlijk niet voor niets de meest
Oranjepolder
succesvolle roofvogel van Nederland. In de Oranjepolder is voor deze vogels volop voedsel te vinden anders houd je het hier niet vol. Volop muizen en honderden duiven zorgen voor een goedgevulde provisiekast. Voor elk wat wils. 

En niet te vergeten dat elke zomer wel een paartje boomvalken in de buurt is. Soms in de Oranjepolder en meestal in de Willemspolder. Daar broeden de boomvalken nu alweer een paar jaar achterelkaar. Dat deden ze voorheen ook in de Oranjepolder en wie weet kiezen ze volgend jaar weer een kraaiennest in de Oranjepolder uit.

Geen opmerkingen: