maandag 20 november 2023

Kleine jager jaagt voorbij.

kleine jager op het strand van Texel (okt 2022)
Als de wind maar goed staat, dan is de kans een stuk groter om vanaf de zeedijk bij Westkapelle een jager te zien. Dit jaar is de kans op een grote jager uiterst klein omdat de vogelgriep gigantisch heeft huisgehouden in de broedgebieden van de grote jagers. Veel vogels zijn samen met hun jongen aan deze ziekte gestorven. Dat maakt het wel weer iets makkelijker om de voorbijvliegende jagers uit elkaar te houden. Een paar weken geleden zagen we daar bij de telpost een middelste jager voorbijvliegen en afgelopen donderdag zag ik verschillende kleine jagers voorbijvliegen. Ik hoopte stiekem nog op een kleinste jager want die prijkt jammer genoeg nog niet op mijn soortenlijst.

een kleine jager aan het werk
De jagers verraden hun aanwezigheid door achter meeuwen aan te jagen net zolang totdat die hun amper verteerde maaltijd uitbraken. Lekker makkelijk consumeren voor die jagers, ze hoeven zelf dus niet veel moeite te doen om vis of schelp- en schaaldieren te vangen. Ze blijven een meeuw eindeloos achtervolgen en de meeuw moet al zijn vliegkunsten uit de kast halen om zo'n jager van zich af te houden. Die jacht van de jager ziet er spectaculair uit en is ook prachtig om te volgen. Uiteindelijk geven de meeuwen het op en braken ze hun laatst genuttigde maaltijd ten einde raad uit. 

De drie kleine jagers die ik deze ochtend zag vliegen waren volgens mij juveniele vogels. Ze waren voornamelijk donkerbruin en hadden vrijwel geen lichte onderdelen. Alleen de witte vlakken op de vleugeluiteinden waren zichtbaar. 

jager op zee.
Een volwassen kleine jager heeft een lichte hals en borst/buik en alleen de bovendelen zijn donker gekleurd. De vogels zijn nu hier te zien omdat ze vanuit het arctisch gebied naar het Zuiden trekken. Deze maan zijn ze nog redelijk goed te zien maar dan is het toch weer voor een tijdje afgelopen. 

In het voorjaar, als de vogels weer terugkomen gebeurt dat veel anoniemer en zijn ze veel moeilijker waar te nemen. Ik denk dat ze dan verder op zee zitten en ook veel sneller doortrekken. Dat komt natuurlijk omdat de broeddrang in het voorjaar veel groter is dan de najaarstrek als het niet om broed territoria gaat.

Wil je meer weten van deze jager op zee, klik dan op de link:https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/kleine-jager


Geen opmerkingen: