vrijdag 24 november 2023

Naar de kust.

oeverpieper aan de kust(okt 2023)
Dit is de tijd om naast graspiepers en waterpiepers ook oeverpiepers te zien. Met die wetenschap in het achterhoofd ben ik extra scherp op aanwezige piepers in het binnenland maar vooral ook langs de kust want met name de oeverpiepers kun je langs de kust zien.Waterpiepers daarentegen vind je weer wat makkelijker in het binnenland.

Dat lijkt een makkelijk ezelsbruggetje maar schijn bedriegt. In beide leefgebieden komen ook graspiepers voor en een vergissing is dan snel gemaakt. Afgelopen week zaten aan de kust een paar oeverpiepers in een grote groep graspiepers en dan moet je toch goed opletten. Als je dan niet weet dat waterpiepers hier hoogstwaarschijnlijk niet zitten is een vergissing snel gemaakt. 

waterpieper in winterkleed
Want oeverpiepers en waterpiepers lijken sterk op elkaar. Zeker als de waterpieper in winterkleed is want dan komt het echt op de kleine details aan. Als de waterpieper nog een zweem van zijn zomerkleed heeft is het gelijk een stuk makkelijker want dan ziet hij er echt anders uit.

In winterkleed hebben de piepers veel overeenkomsten. Opvallend bij de waterpieper is de duidelijke lichte oogstreep die ver voorbij het oog doorloopt. Graspiepers en oeverpiepers hebben geen duidelijke oogstreep. 

Om het een beetje makkelijker te maken, houd ik drie onderdelen in de gaten, de oogstreep, de kleur van de poten en de strepen of tekening van het verenkleed. Waar de graspieper een duidelijke gestreept rug patroon heeft, hebben oever- en waterpiepers een veel egaler rugpatroon

graspieper
De poten van de graspieper zijn helder roze gekleurd daar waar de poten van de water- en oeverpieper donker gekleurd zijn. Verder zijn de oever- en waterpieper een stuk bleker dan de warm geelgroene graspieper. Alhoewel dat een spannende is want het licht en de plek verwarrend kunnen zijn.

Met een paar van die specifieke kenmerken kom ik er meestal we aan uit. Het is in de winter altijd opletten geblazen maar wel veel leuker als je precies weet wat de verschillende kenmerken zijn.

Wil je meer weten van de winterse oeverpieper, klik dan op de link; https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/oeverpieper

Geen opmerkingen: