donderdag 30 november 2023

Nog een paar rietgorzen.

mannetje rietgors in winterkleed
In dit winterhalfjaar is het altijd wat lastiger om een rietgors te zien. De rietgors is een zogenaamde deeltrekker en dat wil zeggen dat niet alle rietgorzen in het najaar wegtrekken maar dat slechts een deel dat doet. Er blijven altijd nog wat rietgorzen achter al zijn dat er echt niet zo heel veel. Waarom een deel van de populatie naar het Zuiden trekt en een deel dat niet doet is mij niet duidelijk. 

Ik heb wel wat zoekwerk verricht maar kan er niet veel over vinden. Ook over aantallen is niet zoveel te vinden. Volgens SOVON zou ongeveer een derde of minder van de totale Nederlandse populatie blijven en de rest trekt weg. Tijdens deze trek vliegen ook nogal wat rietgorzen uit Noord Europa door ons land naar het Zuiden dus in oktober kunnen we tijdelijk wat meer rietgorzen zien.

vrouwtje rietgors
Afgelopen week zag ik op 22 november in de polder Lepelaar in de Biesbosch een van die overgebleven rietgorzen in een rietpluim zitten. In de rietpluimen vinden ze nog voldoende voedsel in de vorm van zaadjes en komen ze zo de winter wel door. 

Deze rietgors, een mannetje ziet er in dit deel van het jaar wel wat anders uit. De spierwitte kraag en scherp zwart afgetekende kop is nu bruin en dat maakt de vogel veel minder opvallend en lijkt zo ook wat meer op een vrouwtje. 

Het contactroepje is vaak de trigger om de rietpluimen goed af te speuren want dan is het beestje vaak wel ergens te vinden. Zingen doen ze voorlopig nog niet ook al zijn de rietgorzen vroege zangers en kun je ze begin maart al horen. 

rietgors in zomerkleed
Om een goed kans te maken op een waarneming van een winterse rietgors is de Biesbosch een van de plekken waar de kans vrij groot is. Met de uitgestrekte rietpolders en de vele rietkragen langs de watertjes, zijn hier volop plekken waar voldoende voedsel te vinden is en waar ook volop schuilgelegenheden zijn. Het is dan misschien wel een beetje saai of alledaags vogeltje wat ook nog eens geen spectaculaire zang heeft, het blijven toch interessante vogels om te spotten.

Wil je meer weten van deze deeltrekker, klik  dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/rietgors

Geen opmerkingen: