vrijdag 17 november 2023

Kleine mantels op pad.

adulte kleine mantelmeeuw
Hier in het binnenland zijn de meeste kleine mantelmeeuwen al vertrokken en om ze nog te kunnen zien is een reisje naar de kust een goed idee. Aan de kust en dan met name langs de zeedijk bij Westkapelle en net achter de dijk bij Noordervroon zitten nu nog genoeg kleine mantelmeeuwen. De komende weken vertrekken de meesten en wordt een waarneming van een kleine mantelmeeuw een zeldzaamheidje. Alhoewel er door de milde winters steeds meer vogels de gok wagen en hier blijven.

De zwartkopmeeuwen zijn op een paar vogels na al vertrokken, de dwergmeeuwen, vorkstaart- meeuwen en drieteenmeeuwen zijn nu op trek en van die laatste soort zijn er in de winter langs de kust altijd nog wel wat van te vinden. 

drieteenmeeuw op trek
Van de drie laatstgenoemde meeuwen is de drieteen in de winter hier nog wel het meest vertegenwoordigd. Afgelopen week heb ik vanaf de zeedijk bij Westkapelle behoorlijk wat drietenen en dwergmeeuwen langs zien trekken maar dat is nu wel ver gedaan. 

De kleine mantels zijn zover nog niet en het is nu ook heel leuk om tussen die meeuwen naar ringen te speuren. Daar zitten dan weleens meeuwen tussen met zwarte ringen met witte letters. Het gaat dan vaak om Noorse kleine mantelmeeuwen die meedoen met een onderzoek van de Universiteit van Kristiansand. 

Zo zag ik in april van dit jaar een geringde kleine mantel in Zeeland met zo'n Noorse ring. De witte letter-cijfercombinatie begon met een "J" en dat geeft aan dat hij in Noorwegen geringd is.

Noorse kleine mantelmeeuw
Afgelopen week zag ik wel een paar zilvermeeuwen met ringen, een met een groene ring en een met een gele ring maar ik kon ze maar gedeeltelijk aflezen. Soms zitten ze net iets de dik in de veren of staan ze net ongelukkig in een groep waardoor je niet alle letters en cijfers kunt aflezen. 

Wil je meer weten van deze deftige meeuw, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/kleine-mantelmeeuw

1 opmerking:

Euro Palace zei

Dankbaarheid voor het opsplitsen van complexe ideeën in licht verteerbare concepten.