donderdag 6 juni 2024

De casarca´s komen eraan!

juveniele casarca)of roestgans'
Vorige maand zag ik mijn eerste casarca van het seizoen. Een echte zomergast die zo rond deze tijd weer in ons land te zien is. Een echte zomervogel die vanuit oost Europa naar hier komt om de zomer door te brengen. 

Ik zag aan de kleur van de kop dat het een juveniele vogel was, de kop was bijna helemaal wit terwijl die van bijvoorbeeld het vrouwtje veel minder wits is en zelfs bovenop de kop wat grijsbruin kleurt ook de witte oogring is nog niet zichtbaar. Het zou een jong vrouwtje kunnen zijn want een mannetje heeft een zwarte halsring en ook die ontbreekt bij deze vogel. Nu weet ik niet goed of juveniele mannetjes al een zwarte halsring hebben of dat die pas na een jaar of meer bij het adulte kleed ontstaat.

opvallende witte kop zonder tekening
In ieder geval een mooie vroege waarneming van deze vogel waarvan wordt gezegd dat de meeste vogels afkomstig zijn uit collecties en dus uitgezette of ontsnapte exemplaren zijn. Slechts een klein deel komt via Duitsland naar ons land en het is mogelijk dat die vogels weer kruisen. Zo ontstaat een populatie die dus inheems wordt genoemd. Enkele tientallen broedparen zorgen voor de basis van de Nederlandse langzaam groeiende populatie. 

Er gaan overigens stemmen op om de soort te `degraderen` naar de kwalificatie `exoot` net als de nijlgans en canadese gans. Die twee zijn ook met mensenhulp in Nederland terecht gekomen. 

adulte vrouw casarca(dec 2018)
Neemt niet weg dat deze mogelijke toekomstige exoot een prachtige aanvulling is op ons waterwild. De wat grotere aantallen casarca´s komen pas deze maand naar ons land, dus deze vroege waarneming is echt vroeg als je weet dat in mei gemiddeld amper 4 casarca´s per dag gezien worden. Dat gaat vanaf juni langzaamaan oplopen van 150 naar dik 700 vogels en slechts enkele casarca´s overwinteren in ons land.
 
De casarca is trouwens een nauw familielid van de bergeend en beiden zijn geen echte eend maar ook geen echte gans. Ze zitten daar tussenin en worden tot de familie van de halfganzen gerekend, prima maakt mij niet uit, het zijn in ieder geval twee van de mooiste watervogels die we hier hebben.

Wil je meer weten van deze oranje eend of gans, klink dan op de link:
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/casarca

Geen opmerkingen: