donderdag 20 juni 2024

Zwaluw op het menu.

koppel boomvalken, Merkske juni 2022
Het voorjaar is niet top en dat is een understatement. Maanden en maanden is het aan de natte en frisse kant. En daarmee is het aantal libellen en vlinders ook maar karig. Je ziet maar amper een koolwitje vliegen en ook voor libellen moet je moeite doen. En die libel is een belangrijke voedselbron van de boomvalk. De boomvalken zijn gelukkig niet voor een gat te vangen en kunnen toch wel aan voedsel komen alleen kost ze dat we wat meer moeite. Het is amper voor te stellen maar een boomvalk lust ook wel een zwaluw en moet die dus in de vlucht vangen. Ook andere vliegende vogels moeten er soms aan geloven.

boomvalk jaagt op een zwaluw

Een vliegende zwaluw in de vlucht volgen is al een hele klus laat staan dat je er een achterna moet zitten en moet vangen. Er zijn maar weinig vogels die daartoe in staat zijn maar de boomvalk is er een die dat dus gewoon kan. Hij lust wel een gierzwaluw en het is een topprestatie om een gierzwaluw in de vlucht te pakken. Vorige week zaterdag zag een boomvalk achter een zwaluw aanjagen en dat ging zo snel dat ik de afloop van de jachtvlucht niet heb kunnen waarnemen.

De boomvalk is gespecialiseerd in libellen, zwaluwen en andere kleine vliegende vogels, de torenvalk is weer gespecialiseerd in muizen en een slechtvalk is weer gespecialiseerd in iets grotere prooien en slaat zomaar een houtduif uit de lucht. 

Alle valken zijn echte specialisten en hebben op hun gebied of specialisme ongekende talenten ontwikkeld om in leven te blijven. Ik vind valken roofvogels van de buitencategorie. Heel anders dan de "grote" roofvogels die daar weer wat makkelijker inzitten. Die nemen soms wel eens genoegen met een kadaver oftewel een makkelijke snack. De kwaliteit van de snack doet er dan niet eens zo toe. Met name buizerds zijn niet zo kieskeurig en eten ook dode dieren die langs de snelweg liggen. Maar ook een zeearend laat een dode brasem niet liggen en eet het dode dier gewoon op.

De boomvalk houdt het bij alles wat vliegt en klein is, hij gaat voor dagvers voedsel. Een libel bijvoorbeeld wordt in de vlucht van de vleugeltjes ontdaan en opgegeten.

Wil je meer weten over deze luchtacrobaat, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/boomvalk



Geen opmerkingen: