maandag 17 juni 2024

Ode aan de nachtegaal?

zingende nachtegaal in de hele vroege ochtend
Nachtegalen kunnen prachtig zingen maar ze doen dat net als spotvogels en bosrietzangers maar kort als je dat vergelijkt met bij voorbeeld rietzangers. En dat is echt jammer want het zijn alle drie fantastische zangers met ieder hun eigen zeer herkenbare lied. De nachtegaal heeft een harde heldere zang met korte herhalingen van glasheldere klanken zoals een zanglijster dat ook doet. Alleen vind ik dat de zanglijster wat scheller klinkt. Wat opvalt is dat die superzangers ook 's-nachts ook goed te horen zijn. Vooral de nachtegaal, de naam zegt het al, gaat in het begin van zijn broedseizoen dag en nacht door. De spotvogel is 's-nachts stil maar de bosrietzanger zingt 's-nachts ook.

duinen van Goeree mei 2023
In het begin van het seizoen als de nachtegalen terugkomen let ik altijd goed op want dan kunnen ze overal en nergens neerploffen en kun je hun zang al vroeg op onverwachte plekken horen. In de Oranjepolder, langs de Donge bij Raamsdonk, de Overdiepse polder bij Waspik om maar eens een paar plekken te noemen waar ik ze de afgelopen jaren wel eens heb gehoord. Meestal trekken ze na een paar dagen weer door en zoeken ze de definitieve broedgebieden op in bijvoorbeeld de Biesbosch.

Als je bijvoorbeeld bij het Buitenkooigat naast de Noorderplaat in de piektijd van het broedseizoen komt dan kun je in een relatief klein gebied tussen de tien en vijftien nachtegalen horen zingen. Je moet daar dan wel voor het eerste daglicht zijn en naarmate het later wordt neemt de zangpiek af. 

In alle vroegte als het nog schemert, klinkt de zang van de nachtegaal magisch. Veel vogels kunnen prachtig zingen maar er zijn dus soorten die daar net iets bovenuitzingen en daar is de nachtegaal er een van. Horen doe ik ze dus wel maar zien is vaak een ander verhaal. Ze zijn redelijk schuw en van nature zitten ze ook net iets te diep in een struik en laten ze zich maar lastig zien. 

Heel af en toe hebben ze er echt zin in en gaan bovenin een struik zitten maar zoals gezegd zijn dat schaarse momenten. Tsja en dan valt het jammer genoeg een beetje tegen. De vogel is bruin van boven grijs van voren. Geen prachtig verenkleed in de meest mooie kleuren zoals je eigenlijk bij die prachtige zang zou verwachten. Nee, dat valt dan tegen en is de nachtegaal een kbv-tje oftewel een klein bruin vogeltje.

Wil je meer weten van de Luciano Pavarotti van de vogelwereld, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/nachtegaal

Geen opmerkingen: