donderdag 13 juni 2024

Koereigers komen slapen en eten.

3 juni Deenenplaatweg
De laatste jaren arriveren tegen de zomer de koereigers in de Biesbosch. Ruim een maand geleden werd de eerste al gesignaleerd en daar bleef het dan ook weer even bij. Nu alweer twee weken geleden waren het er al vier en dat aantal gaat de komende tijd nog wel wat toenemen. Het was ooit een bijzonderheid in Nederland en in de Biesbosch al helemaal. Maar ze hebben de Biesbosch ook ontdekt en vorig jaar in het najaar zo rond september, werd door veel koereigers de Biesbosch uitgekozen om te slapen. Dat aantal koereigers op de slaapplaats in Jantjespolder liep toen op naar maar liefst dik zeventig vogels.

Niet veel later trokken de meeste vogels vrijwel tegelijkertijd weg naar het Zuiden. 
slaapplaats 11 september 2023
De vogels overwinteren in Afrika en er zijn zelfs al enkele exemplaren die bijvoorbeeld in Italiƫ de winter doorbrengen. In Nederland broeden slechts enkele koppels dus is het nog steeds een bijzondere vogel om te zien. Wij zijn dus best verwend met de vogels die de Biesbosch hebben gekozen als foerageergebied en slaapplaats. De laatste paar jaar hoef je niet echt moeite te doen om er een te zien.

Heel veel jaar geleden was ik al heel blij als er een zag tijdens een van onze vakanties in Afrika. En daar zag je dan niet alleen koereigers maar bijvoorbeeld ook westelijke en oostelijke rifreigers, zwarte reigers, witwangreiger en reuzenreigers. 
Ik denk dat in die tijd de koereiger nog niet in Nederland voorkwam en dat hebben we nu dus te danken aan de opwarming van de aarde. Tenminste daar ga ik nu even vanuit en zal het vaker voorkomen dat zuidelijke soorten naar hier komen. Leuk voor de vogelaars alleen is de reden dat we ze hier zien niet zo mooi.

Twee weken geleden zaten dus vier koereigers in een veld met koeien aan de Deenenplaat. Precies zoals het hoort want de koereiger is gespecialiseerd in het vangen van insecten die door de grazende koeien opgestoten worden. Wat dat betreft doen ze dat wel slim, je loopt gewoon mee en let op wat er opvliegt en vangt die beestjes gewoon. De koeien vinden het allemaal best en trekken zich helemaal niets aan van deze witte reigertjes.


Als je meer wilt weten van dit zuid Europese broedvogeltje, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/koereiger

Geen opmerkingen: