maandag 10 juni 2024

De tweede ronde.

vrijdag 7 juni Vijf Ambachten
Afgelopen vrijdagochtend tijdens de broedvogel- inventarisatie in de Biesbosch in de Noorderplaat om precies te zijn zongen de eerste blauwborsten weer voor de tweede ronde. Ze beginnen begin maart aan de eerste broedronde en dan zingen de mannen uit volle borst. En naarmate dat broedproces verder vordert, zwijgen de mannen en zo blijft dat dan een dikke maand. Rond deze tijd beginnen de eerste mannen weer te zingen en dat worden de komende weken zingen ze bijna allemaal weer. 

De eerste broedronde is klaar de jongen vliegen rond en proberen straks zelf hun kostje bij elkaar te scharrelen. Een spannende tijd want er loert overal gevaar. Bijvoorbeeld in de Noorderplaat, een rietpolder iets verderop, schuilt het gevaar in de verschillende bruine kiekendieven die daar ook broeden en leven. 
Deze zingt voor de eerste ronde
Daarbij moet je het gevaar van een reiger of roerdomp ook niet te onderschatten want die deinzen er ook niet voor terug om een jonge vogel in een keer door te slikken. Zelfs een jonge canadese gans wordt door een blauwe reiger met gemak in een keer doorgeslikt. Die tweede ronde is dan weer een uitkomst en zorgt ervoor dat nog wat extra blauwborsten het bestand aanvullen in een tijd dat ook de rovers hun jongen moeten voeren. Voor de blauwborst is deze tijd de tweede keer dat er gebroed gaat worden terwijl de kleine karekiet nu pas op de piek van de eerste rond is aanbeland.

Ik moest daar vrijdag aan denken omdat het aantal zingende kleine karekieten in de Vijf Ambachten enorm was. 
Bijna dertig kleine karekieten deden daar in alle vroegte hun uiterste best om gehoord te worden. De territoria zijn daar niet groot en je ziet daar eigenlijk geen onderlinge strijd om een paar vierkante meter. Ze accepteren elkaar en gunnen elkaar de ruimte. Tenminste zo komt dat mij over. De koekoeken hadden het die ochtend ook druk want die krijgen met deze twee broedperiode nog een laatste kans om ergens een ei in een nest te droppen.

Tijdens de eerst broedronde zingen in deze polder ongeveer tien tot twaalf blauwborsten en afgelopen vrijdag drie maar dat kunnen er nog wel een paar meer worden. Door de enorme hoeveelheid muggen die door het vochtige weer van de afgelopen tijd rondvliegen en door goed beheer van deze gebieden kan de soort zich hier in ieder geval goed handhaven maar een tweede ronde is ook dit jaar weer onmisbaar.

Wil je meer weten van deze tropische vogel van de lage landen, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/blauwborst

Geen opmerkingen: