maandag 26 december 2022

Meebewegen met de vorstgrens.

Lijnoorden vorige week zondag
Vorige week zondag was het met minus 8 graden Celsius toch al aardig koud. Deze winterse speldenprik duurde maar een kleine week en was toen net zo snel weer verdwenen als dat hij gekomen was. Maar vergis je niet, zo'n korte pittige winterweek heeft een flinke impact op veel vogels. Zo waren de kieviten uit de Biesbosch massaal naar het Zuiden gevlogen. Meebewegen met de vorstgrens heet dat. Van de 3.500 kieviten was ruim 90% weggetrokken. De overgebleven vogels nemen de gok dat de periode maar van korte duur is en het gewone leventje weer snel door kan gaan.

11 februari 2012, Lijnoorden
En ook grote zilverreigers reageren op deze weeromslag. Ik weet nog dat ruim tien jaar geleden een langere strenge winterperiode aanbrak en overal in het land de binnenwateren dichtvroren. Voor veel vogels een ramp omdat voedsel vinden dan bijna een onmogelijke zaak wordt. Een visje is dan niet te vangen. Grote zilverreigers trekken dan naar de nog schaarse open wateren in Nederland en daar is de Biesbosch wel de belangrijkste van. Dit grootste zoetwater getijde gebied van Europa is dan de redding voor deze vogels.
Bij Lijnoorden lag destijds een fietsbrug en vanaf deze brug zag je toen tussen de 800 en 1.000 grote zilverreigers in de bomen zitten. Een spectaculair gezicht en daar moest ik afgelopen zondag ook weer aan denken. Twee clubjes van 7 grote zilverreigers zaten daar hun tijd uit te dienen, tenminste daar leek het op. Ze zaten daar te wachten op betere tijden en verbruikten zo weinig mogelijk energie zodat ze niet teveel tijd aan eten zoeken hoefden te spenderen. geduld is dan een schone zaak. Zo weet ieder vogelsoort wel een overlevingsstrategie aan te wenden en dat heet dan soepeltjes meebewegen.

Wil je meer weten van deze spierwitte verschijning, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/grote-zilverreiger

Geen opmerkingen: