maandag 5 december 2022

Winterse brilduikers spotten.

brilduiker(mannetje)
De eenden die bij ons leven als standvogel zijn mooi, zonder meer en zonder twijfel. Maar als de winter periode aanbreekt veranderd er het een en ander. Eenden uit het hoge Noorden komen bij ons de winterperiode doorbrengen en dat doen ze vanwege onze milde winters waar dan nog volop voedsel te vinden is. En die Noordelijke eenden zijn toch echt wel een stukje mooier dan de onzen.

Afgelopen weekend heb ik weer genoten van de prachtige verenkleden van enkele van die winter gasten zoals de brilduiker, nonnetje en zaagbekken. Ik noem ze trouwens een beetje onterecht allemaal eenden maar dat is niet helemaal waar. Het zijn oorspronkelijk familie- leden van de zaagbekken maar dat terzijde. 
nonnetje(mannetje)
De brilduiker is altijd wat lastig te benaderen en ze zijn wat schuwer dan de nonnetjes die af en toe de sloten opzoeken en mensen de buurt dulden. Zelfs de grote zaagbek is niet echt bang van mensen want een paar winters geleden heeft een koppeltje grote zaagbekken een paar dagen bij ons om de hoek op de grote vijver gezeten. 

De brilduiker mannetjes zijn in deze tijd op hun mooist, de rui is nog niet zolang geleden achter de rug en de veren ogen nog fris en nieuw. Dat moet ook wel want de lange tocht uit het Noorden hebben ze nog maar net achter de rug en dan heb je een perfect verenkleed nodig. 
prachtig verenkleedje
De meeste brilduikers zijn aan de kust te vinden en in het binnenland kiezen ze voor grote wateren en rivieren. In de Biesbosch hebben ze een voorkeur voor de spaarbekkens en er is zelfs een koppel brilduikers dat het hele jaar hier is gebleven. Overzomeren noemen ze dat. Ze zijn niet tot broeden gekomen maar dat kan de komende jaren best wel eens gebeuren. In Nederland broeden u al enkele koppels maar dat is nog maar een handje vol. Ze broeden in bomen en dat kennen we hier niet zo. Soms kiest een wilde eend voor een boomnest maar dat is zeldzaam.

De nonnetjes zijn in her broedgebied een stuk dominanter naar de brilduikers en verjagen de brillen uit de bomen om er zo zelf in te kunnen broeden. Niet erg sociaal van die nonnen.

Wil je meer weten van deze bijzonder chique winter eend, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/brilduiker

Geen opmerkingen: