dinsdag 18 augustus 2015

zwieren en zwaaien

Het is niet alleen Kermis in het centrum van Oosterhout maar ook boven de begraafplaats. Niet een, twee, drie een plek om eens lekker uit je dak te gaan maar daar denken de spreeuwen heel anders over. Elke avond kun je daar getuige zijn van een waar spektakel waar de Polyp, de Balco Rotor of de Crazy Frog(ken uw attracties) een puntje aan kunnen zuigen.

Vanuit alle windstreken komen ze aanvliegen, kleine plukjes spreeuwen, soms twintig, soms een stuk of twee, drie bij elkaar, maar opgeteld zijn het er toch om en nabij de vierduizend. Na een half uurtje verzamelen en zwermen boven de begraafplaats en voormalig dorpscafé De Koppelpaarden, kun je ze richting het centrum van Oosterhout zien vliegen. Meer precies, ze vliegen naar de Leijsenhoek en duiken tegen de schemer in de laurierstruiken die als afscheiding dienen, tussen de flatjes van Oosterheem en de huizen aan de Leijsenhoek. Uit die struiken stijgt vrijwel direct na de landing een gekrakeel op waar een vergadering van plattelandsvrouwen nog wat van kan leren.

Zwermende spreeuwen aan de Leijsenhoek op 13 augustus 2015
Echt gedrag en een fenomeen wat je in de nazomer kunt waarnemen. Het heeft werkelijk iets magisch, geruisloos beweegt de groep zich kris kras door de lucht. Er worden geen commando's gegeven om omhoog, omlaag, links- of rechtsaf te slaan, er gebeuren geen ongelukken het gaat als vanzelf. In een niet zo ver verleden zagen we enorme zwermen vliegen in de Gecombineerde Willemspolder(de buurpolder van de Oranjepolder) waar je ze dan tegen de Donge en de splitsing met het Noorder afwateringskanaal zag verzamelen. Makkelijk meer dan 10.000 spreeuwen, in dichte wolken zwierend en zwaaiend.

In het voorjaar zien we boven onze tuin altijd groepje heen en weer vliegen tussen de polder en de wijken in Oosterhout. Ze transporteren dan voedsel wat ze in de polder verzameld hebben naar hun nesten die her en der in Oosterhout gemaakt zijn. Maar echte grote aantallen zien we helaas niet meer. De landelijke populatie is dan ook tussen 1980 en 2011 met 52% afgenomen(bron SOVON, jaar van de spreeuw 2014/2015) en neemt helaas nog steeds verder af.

Geen opmerkingen: