zondag 16 augustus 2015

De Oranjepolder in beeld in 37 foto's(nieuw)

De Oranjepolder(een van de ongeveer 3000 polders in Nederland) ligt ten Noorden van de wijk Dommelbergen in Oosterhout. Ingeklemd tussen enerzijds de A27 en anderzijds het Wilhelminakanaal. De polder grenst aan de Noordkant aan de A59, is 296 hectare groot waarvan 8 hectare uit water bestaat. In dit agrarisch gebied worden met name maïs, bieten, koolzaad en dit jaar ook uien verbouwd. Er is wel veel grasland maar in slechts 2 a 3 weilanden grazen koeien.


De Lente (12 foto's)

Zo net na de winter, als de boeren het land weer gaan bewerken, bemesten, ploegen en zaaien, begint ook de vogel activiteit op gang te komen. Wintergasten vertrekken, standvogels zoeken een territorium uit, beginnen met baltsen en de echte vroege vogels zijn al begonnen met broeden. Met name eksters zijn echte vroege vogels als het hier op aankomt. Het landschap is nog leeg en kaal, maar wel weids. Voorzichtig begint de kleur groen het van het winterse bruin en grijs te winnen.

koolzaadveld in bloei aan de Vissersweg
bloeiende dotters in de slootkant
bloeiende appel- en perenbomen in de IVN natuurtuin

zicht op de Domeinweg vanaf de vogeluitkijk in de IVN natuurtuin

kwakende groene kikkers in de grote poel van de IVN natuurtuin

paaiende karpers in het Kromgat

opvliegende grote zilver reiger aan de Otterwg

koppel knobbelzwanen in de sloot bij het Kromgat

bloeiend koolzaad en fluitekruid

fietspad langs de Donge tak met links een goed verscholen beverburcht

koolzaadveld langs de Elskensweg

IVN natuurtuin aan de Domeinweg
De Zomer (8 foto's)

De bomen zitten dik in het gebladerte, de velden en akkers vol en rijk, overdaad alom. De geur van gemaaid gras, stofwolken van maaiende combines, overal vogels die graantjes meepikken, bedelende jongen die ook wat lusten. Mais maakt er een kleine wereld van en de vergezichten van het voorjaar worden verruild voor kleine intieme doorkijkjes,

knobbelzwaan in de sloot aan de Otterweg

Sloot langs de Otterweg

Het Kromgat vanaf de Kwestieuze brug gezien

zomers bloemetje


Kromgat

fietspad langs het Kromgat

Volop nestgelegenheid voor boomvalken

zicht op de Vissersweg vanaf de Domeinweg 's-morgensvroeg



De Herfst (6 foto's)

Blad valt, het landschap verandert en wordt steeds weidser. De vergezichten zijn weer terug in de polder en de velden worden winterklaar gemaakt. Akkers worden geploegd, bermen gemaaid, sloten geschoond, De gewassen zijn geoogst, al dan niet bestemd voor het vee dat in de winter ladingen kuilvoer krijgt voorgeschoteld, of kippen die de geoogste tarwe in hun donkere schuren mogen oppikken. De rust daalt neer in de Oranjepolder.

Kromgat met zicht op de Kwestieuze brug

Otterkil

grote poel in de IVN natuurtuin

IVN natuurtuin

IVN natuurtuin

zicht op de velden naast de IVN natuurtuin
De Winter (10 foto's)

Volledige rust, er groeit niets meer en beschutting is voor veel dieren moeilijk te vinden. Hazen en fazanten vallen al van heel ver op. Een gevaarlijke periode breekt aan, je denkt gelijk aan prooidieren, maar wat te denken van bevroren waterpartijen waar bijvoorbeeld een ijsvogel niet blij mee is. Soms ook mooie sneeuw landschappen, grote groepen ganzen die de laatste stoppels, rottende oogstresten en gras opeten.

zicht op de Vissersweg vanaf de Domeinweg

Domeinweg

velden naast de IVN natuurtuin

Vissersweg

Otterkil

Domeinweg


Domeinweg


Vissersweg

fietspad naast de IVN natuurtuin vanaf het bruggetje gezien

plas dras gebied in de IVN natuurtuin

Geen opmerkingen: