zaterdag 15 augustus 2015

Gaajus Anonimus

De broedtijd is voorbij en dan wordt het stilzwijgen door de gaai, die ook wel schreeuwekster wordt genoemd, verbroken. En de naam schreeuwekster doet hij met recht eer aan. Stel je voor dat je dat geluid 's-nachts plotseling vlak achter je zou horen als je in alle stilte op je gemakje door het park wandelt? Nu zul je dat niet zo snel doen, maar je moet er even niet aan denken wat dat met je hartkleppen doet.

Ik ken geen vogel die in de broedperiode zo anoniem leeft dan de gaai. In het vroege voorjaar vliegt deze kraaiachtige al krijsend door de wijk en zien we hem ook heel vaak in onze tuin en vrijwel overal in de polder. Hij zit dan weliswaar niet in de akkers of weides, maar hij is dan vooral te horen en te zien in de zomen van de polder, daar waar de bomen en struiken staan. Maar zodra de vogels in het voorjaar gaan nestelen, lijkt het wel alsof ze volledig van de aardbodem verdwenen zijn. Onzichtbaar en geluidloos brengt hij deze periode door.

Gaai op het fietspad achter de ijsbaan
Ze leven dan zo goed verborgen in de struiken, waar ze hun nesten verstopt hebben, dat je echt geluk moet hebben om er nog een te zien. Maar de afgelopen paar weken laten ze zich weer als vanouds zien en vooral horen. In de buurt van de voetbalvelden van SCO staan nogal veel hazelaars en daar zijn ze natuurlijk te vinden om een stevige noot te kraken, de noten zijn nog niet rijp maar er zijn er al wel veel te vinden. De wintervoorraden worden aangelegd door de verzamelde noten goed onder de grond te verstoppen.

Ook alweer een beetje stiekem gedoe, vandaar ook mijn benaming voor de gaai, de "gaajus anonimus", En wie weet hoeveel jonge hazalaartjes daardoor volgend jaar gaan ontkiemen? Het is dus ook nog eens een planter die ervoor zorgt dat jong struikgewas ontstaat. Ik geloof dat met name eikenbomen profijt hebben bij plantende gaaien. Alhoewel ik de gaai niet als een vergeetachtige vogel inschat, die weet met zijn ingebouwde GPS de meeste noten wel terug te vinden. Nee, hij verstopt er gewoon meer dan nodig, in geval van barre tijden.

Geen opmerkingen: