vrijdag 7 augustus 2015

Graantjes meepikken

Als je nu deze weken in de Oranjepolder rondloopt en in de pas gemaaide tarwe akkers en koolzaadvelden kijkt, verbaas je je over de enorme aantallen Houtduiven, Holenduiven, Kraaien, Kauwen, Blauwe Reigers en Roeken. Al die vogels doen zich te goed aan de restjes die achtergebleven zijn, nadat de combines van Van Ginneken hun werk hebben gedaan. Er zitten misschien wel 800 tot 1000 Houtduiven in de polder en daarmee ook in de aangrenzende wijk Dommelbergen en zitten er dus ook in mijn tuin.

Het is werkelijk ongelofelijk dat deze relatief anoniem levende vogels in zo'n enorm aantal hier voldoende voedsel vinden. Je hoort ze niet krijsen en roepen zoals Kraaien en Roeken dat kunnen doen maar richten zo stiekem weg, behoorlijk wat schade aan. We zagen vorige week nog een krampachtige poging van een akkerbouwer die een gaskanon in zijn akker had gezet om die dikkerds te verjagen, tevergeefs natuurlijk.



's-Morgensvroeg een pas gemaaide akker aan de Domeinweg
 Naast al die zaadeters, doen ook Blauwe Reigers, Buizerds maar ook Kraaien, zich tegoed aan al die achtergebleven "lijkjes" die in een pas gemaaide akker liggen. Insecten, nachtvlinders, libellen, torren, wormen, kikkers en muizen. De net geschoren akkers in de Oranjepolder zijn veranderd in een enorm rijk gevuld en overdadig opgediend buffet. Want alles wat overblijft of sneuvelt door het mechanische geweld wat door deze akkers crost, wordt netjes opgeruimd. Zo'n akker wordt door al die vogels na 24 uur bijna steriel opgeleverd. Nee, die polder zit nog lang niet vol genoeg met vogels, er kan nog meer bij, er wordt de komende tijd nog volop gemaaid.

Deze blog is ook na te lezen op de blogpagina van BN De Stem

Geen opmerkingen: