dinsdag 4 augustus 2015

Legale migranten

Het zijn toch vooral de bijzondere vogels zoals Boomvalken, Ooievaars, Ransuilen, en
Roodborsttapuiten om maar eens wat mooie soorten te noemen, die de Oranjepolder zo interessant maken. Maar er zijn ook vogelsoorten, die misschien minder interessant zijn, die zo alledaags zijn dat ze je niet meer opvallen of soorten die hier in Nederland eigenlijk helemaal niet thuis horen. Daar doen we dan wat minderwaardig over, onterecht overigens.

Die laatste soort, de zogenaamde exoten, zagen we gisterenavond weer staan op de hoek van de Vissersweg en Otterweg. Ze stonden daar net als veel dagen daarvoor in het uienveld, waaks maar niet bang naar ons te kijken. Het is een van de twee koppels die dit jaar in de Oranjepolder rondscharrelt.


Nijlgans en Casarca in de Oranjepolder
 Gisteren bleven we even staan om ze wat beter te bekijken en zagen ook hier weer jong geluk, drie prachtig getekende jonge Nijlgansjes liepen met de ouders mee langs de slootkant. In de lucht happend naar voorbijvliegende insectjes. Zo te zien, zijn ze ouder dan een week en wisten ze zich de afgelopen dagen goed verborgen te houden, knap als je ziet hoeveel kraaien en wie weet nogal meer er in die hoek van de polder zitten.


Een paar jaar geleden zag ik in de akker er tegenover ook een koppel Nijlganzen, samen met een andere exoot, de Casarca. Een iets kleinere gans die vaak in het bijzijn van Nijlganzen wordt gezien. Beide soorten zijn mooi getekend en hebben mooie kleuren. En ook al horen die exoten hier niet thuis, het zijn wel aanwinsten in onze polder en daarom verdienen ze ook wat extra aandacht.,

Geen opmerkingen: