vrijdag 21 augustus 2015

Valkengebroed

En of die valken hebben gebroed, zowel boomvalken als torenvalken maar daarover zo direct meer. Gisterenavond liepen we zoals elke avond nog een rondje door de Oranjepolder, Het was lekker weer, weliswaar bewolkt maar met 21 graden en amper wind was het heerlijk wandelen. We zagen maar liefst twee boomvalken op en af vliegen bij een hoogspanningsmast middenin de weilanden. Inmiddels bijna dagelijkse kost voor ons. Vlakbij de Domeinweg zagen we wat verderop boven een stoppelveld een "biddende" torenvalk, ook een hele mooie vogel maar wel wat alledaagser dan de boomvalk.

Een mooie plek om te jagen, zo'n pas gemaaide graanakker dacht ik nog. Lekker overzichtelijk voor deze vogel, weinig schuilplaatsen voor muizen, dus uitkiezen maar. Want geloof maar dat er een hoop zitten, die afgekomen zijn op de door de maaimachines verspilde graankorrels.


Jonge torenvalk, IVN natuurtuin juni 2013
 Toen we dichterbij kwamen zagen we iets verderop in de akker een tweede torenvalk op een prooi vallen, het was dus duidelijk etenstijd. We konden ze heel goed bekijken en zagen dat het twee jong torenvalken waren, nog niet scherp getekend en nog niet mooi op kleur. Zo kende ik ze goed van voorgaande jaren als ze in juni uitvlogen in de IVN natuurtuin aan de Domeinweg.

Maar daar had zich begin mei een waar drama voltrokken, een van de ouder vogels was daar gepakt door een andere rover waardoor er dit jaar in de IVN tuin geen jonge torenvalken zouden uitvliegen. Van de gestorven vogel heb ik trouwens nog wat veertjes bewaard. Inmiddels heb ik zoveel veren verzameld van allerlei soorten vogels dat ik er al een flink dekbed mee kan vullen.

Het goede nieuws is dus, dat blijkbaar ergens anders in de Oranjepolder toch een koppel torenvalken tot broeden is gekomen. Dat biedt weer hoop voor de toekomst! O ja, vroeger werd een torenvalk ook wel een "klamper" genoemd, mijn schoonvader had het toen wel eens over klampers, ook een mooie naam hoor maar wel gewoner en algemener dan torenvalk, want de naam klamper werd ook wel voor andere roofvogel soorten gebruikt.

Deze blog is ook terug te lezen op de blogpagina van BN De Stem.

Geen opmerkingen: